10 dingen die je waarschijnlijk (nog) niet wist over koffie:

 

Koffie is een van de meest populaire dranken op aarde.  
Toch weten veel  mensen niet veel over wat ze elke dag drinken. 
Daarom heb ik enkele leuke koffieweetjes verzameld.
Lees verder over de koffiemythe, wat er in godsnaam aan de hand is met die kattenpoep-koffie of waarom een goeie koffiemolen zo belangrijk is…

Charlie's Coffee, dat is genieten van goeie koffie.
 1. Volgens de legende werd koffie ontdekt door een geitenhoeder.
  De meest algemeen aanvaarde mythe is van een Ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi, die merkte dat zijn dieren zenuwachtig waren na het eten van rijpe koffiebonen. 

 2. Mocha was oorspronkelijk de naam van een haven in Jemen
  De stad Mocha was de eerste haven die koffiebonen verspreidde naar de rest van de wereld. Er wordt gezegd dat de Jemenitische bonen een chocoladekwaliteit hadden, een kenmerk dat er nu voor zorgt dat chocoladedranken als mokka worden geëtiketteerd.

 3. Alleen al in Ethiopië zijn er duizenden erfgoedvariëteiten.
  Wij kennen veel verschillende soorten koffiebonen, maar de bossen van Ethiopië bevatten een cache van duizenden verschillende soorten koffie die nog moeten worden gecultiveerd.

 4. Een koffieplant kan tot 200 jaar oud worden.
  Wanneer ze ontspruiten, ziet de bovenkant van de plant eruit als een schattig klein zaadje, dat uiteindelijk uitgroeit tot een plant die twee eeuwen kan leven.

 5. De duurste koffiebonen ter wereld worden door katten uitgepoept.
  Van de Aziatische civetkat is bekend dat hij in het wild koffiekersen eet, die in hun spijsverteringskanaal worden gefermenteerd en in zijn geheel worden gepoept. Het zou de bonen een ongelooflijke smaak geven, maar de beperkte beschikbaarheid maakt ze extreem duur.Als dat niet zeldzaam genoeg voor je is, in Thailand is er ook een reservaat dat hetzelfde doet met olifanten en het zwarte ivoren koffie noemt.Overigens ik weiger deze koffie te verkopen vanwege het dierenleed dat er meestal achter schuil gaat.Lees hierHet verontrustende geheim achter de duurste koffie ter wereld

 6. Wanneer wij als professionals koffie proeven, slurpen we het heftig.
  Om een ​​juiste indruk te krijgen van alle aspecten van de smaak van een koffie, zuigen we als het ware de koffie hard op. Op die manier zorgen we ervoor dat de koffie alle ‘voelsprieten’ binnen in de mond bereikt, omdat elk deel van je mond is afgestemd op verschillende smaken

 7. Wist jij dat er een specifieke koffiesmaak-taal bestaat.
  De Specialty Coffee Association of America creëerde een smaakwiel dat branders gebruiken bij het beoordelen van de kenmerken en gebreken van specifieke koffiesoorten, variërend van positieve associaties zoals abrikoos of bakkerschocolade tot negatieve zoals beton of stro.

 8. Koffie heeft eigenlijk meer smaken dan wijn
  Sommige bronnen schatten het aantal koffiearomatische kenmerken wel tot 1500, vergeleken met de 200 in wijn.

 9. Espresso betekent niet snel, als in íets snel doen'.
  De term is afgeleid van het Latijnse werkwoord dat 'uitdrukken' betekent. Je hoort het ook niet uit te spreken met een "X".

 10. Goed gemalen koffie is een essentieel onderdeel van het koffiezetproces.
  Koffie is sneller oud als het eenmaal is gemalen, dus als je op zoek bent naar de best mogelijke kop koffie, koop hele bonen en maal ze thuis. Een goeie koffiemolen, die koffiebranders, horecazaken etc. gebruiken kost vaak een paar duizend euro. De koffiemolen is erg belangrijk om een gelijkmatige, nauwkeurige en aanpasbare maalgrootte te garanderen..